Μήπως δεν έχασε κανείς;

Κάθε Κυριακή σχεδόν, γύρω στις 6 το απόγευμα, εδώ και αρκετό καιρό, κατευθύνομαι προς το σχολείο? παράδοξο τέτοια μέρα και ώρα. Το σχολείο είναι ήδη ανοικτό, καθώς εκείνη την ώρα γίνονται παράλληλα και μαθήματα χορού, ενώ οι συνάδελφοι ετοιμάζονται για το σινέ-σχολείο.
Εκεί συναντώ την ομάδα μου, τους μικρούς «ρήτορες», που άλλοτε με περιμένουν και άλλοτε τους περιμένω εγώ (!) Τα πιο κρύα βράδια, φτιάχνουμε ζεστό, αρωματικό τσάι, βουτάμε μέσα κουλουράκια και αρχίζουμε τη μάχη της προετοιμασίας. Αντιπαραθέσεις, συγκρούσεις, παρεμβάσεις, πίεση, άγχος, ένταση αλλά και γέλια, αστεία, γκάφες, πειράγματα.
Μετά από όλα αυτά, τα παιδιά παίρνουν το λόγο πάντοτε μετά από διαπραγματεύσεις του τύπου: «όχι, εγώ δε θα μιλήσω σήμερα», «με τίποτε δε μιλώ πρώτος» και άλλα τέτοια ενδιαφέροντα. Ο αγώνας επιτέλους αρχίζει.
Τώρα κοιτάζω ένα-ένα τα παιδιά να μιλούν, κρατώντας σημειώσεις, παρακολουθώντας με μεγάλη προσοχή τις κινήσεις τους, τα επιχειρήματά τους, τα λάθη τους. Κυρίως όμως τα καμαρώνω! Πόσο χαίρομαι να τα βλέπω να ανεβαίνουν στο βήμα και να μεταμορφώνονται, να εξελίσσονται, να αποκτούν φτερά αετού και πόδια αλόγου, να πετούν με το Λόγο και να καλπάζουν με τη δύναμή του. Πάντοτε όμως έχουν το νου του Ανθρώπου, εκείνου του Ανθρώπου που μας κάνει να νιώθουμε πως η ζωή έχει αξία, πως ο καθένας μας είναι μοναδικός και ανεπανάληπτος, πως πάντοτε υπάρχει «ο νους ο νομοθέτης να βάλει μια τάξη», όπως γράφει και ο αγαπημένος Καζαντζάκης.
Με πάθος, αγωνία και ικανοποίηση ολοκληρώνεται η βραδιά. «Ποιος νίκησε, κυρία; Πώς πήγαμε σήμερα;» Τώρα είναι η σειρά μου να ρητορεύσω. Λέω τις απόψεις μου, διατυπώνω τις παρατηρήσεις μου. Ποιος κέρδισε; Μα φυσικά, η ομάδα του ?Λόγου ή του ...Αντιλόγου? ή μήπως δεν έχασε κανείς;
Φεύγουμε κουρασμένοι, σχεδόν εξαντλημένοι από αυτήν την πνευματική περιπέτεια, καληνυχτιζόμαστε? Είμαστε γεμάτοι, πήραμε και δώσαμε. Τι άλλο θέλουμε;
Κ. Γεωργακά, ΠΕ02

 Δείτε εδώ απόσπασμα από τον τελικό για τα σχολεία της Αθήνας:

{avsplayer videoid=1 playerid=2}

Τη ρητορική ομάδα για τη χρονιά 2012-2013 απαρτίζουν οι:

Κοασίδης Κωνσταντίνος και Καρέλης Αλέξανδρος από Γ' Λυκείου,

Καπάτου Τζίνα, Σπηλιακοπούλου Ελένη, Κεκρίδης Χρήστος και Κεκρίδης Σπύρος από Β' Λυκείου

Δεμέστιχα Μαρία, Χατζηελευθερίου Λέλα, Σαχινιάν Ναρότ, Λαδοπούλου Κωνσταντίνα, Κυριακίδης Ντίνος και Κοκκινάκη Δήμητρα από Α' Λυκείου.

Η ρητορική ομάδα το 2013-2014...εμπλουτίστηκε με πολλά νέα μέλη από την Α' Λυκείου.

Δείτε πώς περνάμε στη ρητορική ομάδα: